14 נובמבר 2018,יום רביעי

___
___
___

Twitter icon
Facebook icon
Google+ icon
YouTube icon
 

בריאות

במשגב והסביבה

דבירה שקדי: פטריית השיטאקי – מתנה מהמזרח

Share

דבירה שקדי: פטריית השיטאקי – מתנה מהמזרח

דבירה שקדי
הסתיו הגיע, הימים מתקצרים, החצבים החלו לפרוח והרגישים במערכת הנשימה מתחילים להרגיש את המשמעות הבריאותית של מעבר העונות. ברפואה הסינית כל עונה משויכת לאיבר בגוף; עונת הסתיו קשורה לריאות. זו התקופה שבה מערכת הנשימה מועדת יותר למחלות ואנחנו מחפשים חיזוק. חיזוק בכלל וחיזוק למערכת החיסון בפרט.
פטריית השיטאקי מגיעה אלינו מסין ומיפן. טעמה מתקתק ומעט מלוח. ברפואת צמחי המרפא, טעם מתקתק קשור להשפעה רפואית בונה, מזינה ומחזקת. רבים מהצמחים הקלאסיים שמחזקים מערכת חיסון הם בעלי טעם מתקתק.
למעשה, פטריית השיטאקי מוכרת כ:"טוניק למערכת החיסון". כלומר, היא מאזנת ומביאה את מערכת החיסון לפעילות אופטימלית. ניתן לצרוך אותה גם במצבי "עודף" של אלרגיות ומחלות אוטו-אימוניות, וגם במצבי "חסר" של מחלות וירליות/חיידקיות חוזרות, מצבי קנדידה ומחלות סרטן.
השפעתה של הפטרייה כמחזקת מערכת החיסון נחקרה, ונמצאו מספר מנגנונים לפעילותה זו:
הראשון– עידוד כדוריות דם לבנות במיוחד מקרופאגים, שאחראים להשמדת חיידקים, וירוסים ותאים סרטניים.
השני – עידוד יצור אינטרפרון, חומר נוגד וירוסים טבעי, שמיוצר ע"י הגוף.
השלישי – פעילות ישירה נגד חיידקים, ביניהם E.coli, סטפילוקוקוס וסטרפטוקוקוס, ונגד וירוסים, כגון: HIV, הפטיטיס והרפס.
פטריית השיטאקי נחקרה רבות נגד סוגים שונים של סרטן. נמצאה השפעה נוגדת חמצון, יחד עם עידוד השמדת תאים סרטניים והפחתה של היווצרות גרורות. הוכחה השפעה ספציפית נגד סרטן המעי הגס, סרטן שד, סרטן הקיבה וסרטן כבד.
מעבר להשפעתה על מערכת החיסון, לפטריית שיטאקי השפעה ספציפית על הכבד והיא מומלצת אפילו לחולי הפטיטיס  Bוהפטיטיס C. היא מגנה על הכבד מפני רעלים, כולל תרופות שפוגעות בכבד, והיא  ומשקמת תאי כבד שכבר נפגעו. זאת בנוסף להשפעתה האנטי ויראלית נגד וירוס ההפטיטיס.
נראה שפטריית השיטאקי שהגיעה אלינו מהמזרח (והיום אף מגדלים אתה בארץ) נותנת מענה לתחלואי המערב, במיוחד למשקל יתר, לעודף כולסטרול ליתר לחץ דם. הפטרייה מפחיתה הצטברות שומנים בדם. במחקרים הוכחה השפעתה כמפחיתה כולסטרול וטריגליצרידים, וכן נמצא שהפטרייה מגנה בפני היווצרות טרשת עורקים.
בנוסף להשפעותיה הרפואיות, הפטרייה מזינה מאוד. היא עשירה בוויטמיני B, בסלניום ובאבץ. היא מכילה גם ברזל, בצורה זמינה במיוחד לספיגה.
כיצד משתמשים?
ניתן להשתמש בפטריות טריות או מיובשות, אולם המיובשות מרוכזות יותר בחומרים פעילים, ולכן יש להן יתרון.
את הפטריות המיובשות משרים במים כ-10 דקות. מוציאים אותן (לא זורקים את מי ההשריה!) ופורסים לפרוסות. מוסיפים את רצועות הפטרייה וכן את מי ההשריה למרק, לאורז או לכל תבשיל אחר. ניתן לבשל את הפטרייה יחד עם התבשיל, שכן החומרים הפעילים אינם מתפרקים במהלך הבישול.
דרך נוספת, אהובה עליי במיוחד, היא שתיית משקה שיטאקי. משקה זה מומלץ כשנמצאים על סף הצטננות. שמים בפינג'אן פטריית שיטאקי אחת, מוסיפים כוס ורבע מים ומביאים לרתיחה. מכסים ומבשלים על אש קטנה כ-10 דקות. מוסיפים כפית רוטב סויה ומרתיחים 3-2 דקות נוספות. יש שאוהבים לאכול את הפטרייה עצמה, אבל לא חייבים. החומרים הפעילים כבר בתוך המשקה.
פטריית שיטאקי היא מזון מרפא. אין לה תופעות לוואי (מקרי אלרגיה לפטרייה נדירים מאוד) והיא מותרת לשימוש יום יומי.
לאחרונה הגיעה אליי לטיפול ילדה בת 10, שסובלת מעודף משקל, מעודף כולסטרול ומטריגליצרידים וכן מפגיעה בתפקודי כבד. הרופאים טרם זיהו את הסיבה לבעיה. זו לא הילדה הראשונה שאני רואה עם בעיית כולסטרול בגיל כל כך צעיר! לאם יש מודעת בריאותית גבוהה, אולם היא מתארת קושי במאבק להגביל את הילדה באכילת דברי מאפה וממתקים. בנוסף לתמציות צמחים לטיפול במצב, נתתי גם המלצות תזונה. אחת מהן, הייתה הוספת פטריות שיטאקי לסיר המרק היומי. הוספת השיטאקי לתזונה היומית היא קלאסית במצב זה, שכן היא מתייחסת להשמנה, לטריגליצרידים, לכולסטרול וגם לפגיעה בתפקודי הכבד.
המינון המומלץ: לבריאות כללית –2-1 ליום, בתבשילים, במרק או במשקה.
לטיפול במחלה ספציפית – 2 פטריות, 3-2 פעמים ביום.
הפטרייה ניתנת גם במצבי חולשה קשים, כולל מחלת הנשיקה ומחלת העייפות הכרונית.
למעשה, פטריית השיטאקי מומלצת לכולנו: לחיזוק כללי, לחיזוק מערכת החיסון, לתמיכה בכבד וכהגנה בפני יתר לחץ דם, טרשת עורקים ועודף כולסטרול.
ובנוסף לכל אלה – פטריית השיטאקי אפילו טעימה!

הוסף תגובה

randomness