17 ינואר 2019,יום חמישי

___
___
___

Twitter icon
Facebook icon
Google+ icon
YouTube icon
 

אוכל

במשגב והסביבה

גידי אהרוני על הקשר בין תזונה לבין קיימות

Share

גידי אהרוני על הקשר בין תזונה לבין קיימות

גידי אהרוני
​האם ידעתם, שכמות הקלוריות שמניב שטח קרקע נתון – שטח שבו גדל מזון צמחי כאורז, דגנים, תירס או תפוחי אדמה במשך שנה, גדולה פי 19 מכמות הקלוריות שמספק בשר שהופק משטח קרקע זהה?
האם ידעתם, שכמות המים המושקעת בייצור 1 ק"ג בשר גדולה פי 17 מכמות המים הנדרשת לייצור 1 ק"ג תפוחי אדמה או תירס?
גילוי נאות: אני טבעוני.
בשבוע  שעבר השתתפתי בכנס שהתקיים באמירים בנושא צמחונות וטבעונות. הנתונים הפותחים מאמר זה, הוצגו ע"י ד"ר נעמי איש שלום ממכללת צפת. ד"ר איש שלום הציגה בכנס את העלות הסביבתית של ייצור הבשר בארץ ובעולם. 
אף שאני מצוי בענייני קיימות ואיכות סביבה כבר שנים רבות, נתונים מספריים אלה ואחרים שאציג בהמשך, לא היו מוכרים לי קודם. כיוון שבעיניי אלה נתונים סביבתיים דרמטיים, מצאתי לנכון לייחד מאמר זה לפגיעה שגורמת צריכת בשר לכדור הארץ. קודם שאצטט נתונים אלה, חיפשתי סימוכין שיאששו אותם.
החיפוש העלה דו"ח גדול בשם Livestock's long Shadow, Environmental Issues and Options. את הדו"ח פרסם ארגון המזון והחקלאות של האו"ם. הדו"ח מצביע על מצב קשה עוד יותר מזה שהוצג בכנס באמירים. מדובר בדו"ח רחב היקף העוסק כולו בהשפעות של גידול בעלי חיים לבשר על הסביבה. להלן תמצית חלקית של תקציר המנהלים שלו.
בכל שנה מבוראים ביערות הגשם בדרום אמריקה עוד ועוד שטחי יער. יערות עד אלה מהווים את המערכת העיקרית המפרקת מולקולות דו תחמוצת הפחמן הנפלטות לאטמוספרה ממקורות שונים: מפעלי תעשייה, תחנות כוח, כלי תחבורה לסוגיהם, נשימת כל בעלי החיים וכל תהליכי השריפה האחרים המתרחשים בעולם.
יערות הגשם אינם רק אלה המפרקים את גז החממה העיקרי הגורם להתחממות כדור הארץ, אלא, גם אלה המשיבים את החמצן הנצרך על פני כדור הארץ, לאטמוספרה. בכך מאפשרים לנו נשימה סדירה של חמצן למרות כל הפליטות המזהמות.
מסתבר ששטח יערות הגשם כיום הוא רק 30% משטחם המקורי!
בירוא יערות הגשם לא רק מקטין את יכולת העולם לפרק את דו תחמוצת הפחמן שהיקף ייצורה בעולם עולה בהתמדה. הוא גם מפחית את יכולת כדור הארץ להשיב לעצמו את החמצן הנצרך על ידי שריפת דלקים, שריפות יער עצומות ושריפת עץ להסקה ובישול. השפעת נתון זה בלבד על התחממות כדור הארץ – עצומה. 
איך כל זה קשור לצמחונות או לטבעונות? זה לא...!
הקשר הוא לתרבות אכילת הבשר, או אם נדייק, להתפשטות תרבות זו בעולם. את הבקר, החזירים והצאן שמהם מיוצר הבשר יש להזין במזון צמחי. מזון זה מגודל על שטחים, "המתפנים" בתהליך בירוא היערות.
הגורם לבירוא עוד ועוד שטחי יער באזור יערות הגשם באמזונס, הוא תהליך העיור (אורבניזציה) העובר על מדינות כסין והודו. האוכלוסייה במדינות אלה ובמדינות מתפתחות נוספות עוברת, במספרים הולכים וגדלים, מתזונה צמחונית מסורתית מבוססת אורז לתזונה מערבית הכוללת אכילת בשר.
מצב זה מחייב אספקת עוד ועוד בשר. לצורך כך, יש לגדל עוד ועוד בעלי חיים שיש לייצר, לגדל, לפטם ולשחוט בקצב גבוה ככל האפשר. פיטום מהיר של עוד ועוד עדרים מחייב אספקת כמויות הולכות וגדלות של מזון להאבסת בעלי החיים קודם שחיטתם. ספקיות הבשר הן חברות ענק שמצאו שיעילות כלכלית מרבית מושגת כאשר הפיטום נעשה באמצעות גרעיני תירס וסויה. לכן, כדי לספק את הביקוש הגדל והולך לבשר, יש להכשיר עוד ועוד שטחים חקלאיים לגידול תירס וסויה.
דו"ח או"ם זה מציין כי לגידול הבשר בעולם תרומה משמעותית למספר בעיות סביבתיות חמורות:
התחממות כדור הארץ: ייצור הבשר אחראי ל- 18% מגזי החממה הנוצרים בעולם, יותר מתרומתם של כל כלי התחבורה (ביבשה, באוויר ובים) בעולם. לגידול הבשר בעולם אחריות לעשרות אחוזים של גזי חממה אחרים (37% מהמתן ו-65% מתחמוצות החנקן), הנפלטים לאטמוספרה בתהליך העלאת הגירה והעיכול של עדרי הבקר והצאן בעולם.
קרקע: סקטור גידול בעלי החיים הוא צרכן הקרקע הגדול בעולם. רוב רובם של השטחים המנוצלים על ידו וכן המים שבו או המגיעים אליו, משמשים לגידול מזון לפיטום בעלי החיים קודם שחיטתם. כדי להאיץ ולייעל את גידול המזון לבעלי החיים משתמשים יצרני התירס והסויה בחומרי דישון והדברה, ובכך גורמים לזיהום קרקע ומים, למדבור ולפגיעה במגוון הביולוגי.
מים: אוכלוסיית העולם הצמאה למים או הנתונה לחוסר במים שפירים הולכת וגדלה. המצב הזה צפוי להחמיר. בתוך 10 שנים צפויים 64% מתושבי העולם לחיות במצוקת מי שתייה. ענף גידול הבשר אחראי לחלק משמעותי במחסור מים זה. כמויות מים עצומות מוקצות להשקיית בעלי החיים במהלך גידולם ולהשקיית שדות התירס והסויה, בהם מיוצר המזון להאבסת בעלי החיים קודם שחיטתם. במקביל, תורם ענף הבשר להפחתת זמינות המים השפירים בעולם, שכן הוא הגורם העיקרי לזיהום מאגרי מי התהום במקומות בהם מרוכזים עדרי הבשר. 
מִדבּוּר: ענף הבשר הוא הגורם העיקרי למדבור ולהשחתת שטחים עצומים, שטחים שנוצלו באופן בלתי אחראי והפכו לבלתי שמישים לחקלאות.
פגיעה במגוון הביולוגי: השטחים העצומים, שהיו בעבר בית גידול למיני חי וצומח רבים, הפכו לשטחי גידול מזון לבעלי חיים. חלק משטחים אלה התרוקנו לחלוטין מהמינים שאכלסו אותם קודם שבוראו. חלק ממינים אלה פשוט נכחד.
אלה הן חלק מהתופעות שנחקרו על ידי צוות כותבי דו"ח או"ם זה. החידוש בדו"ח זה (לי לפחות) הוא הממדים והמספרים המתארים תופעות אלה.
בעיות אלה, גם אם בהיקף קטן יותר, קיימות גם בישראל. קצרה היריעה מלהיכנס לפתרונות שמתווים כותבי הדו"ח. מה שכן נוכל לעשות כולנו, הוא להצטרף לתנועת MEATLESS MONDAY  ("שני צמחוני") העולמית – תנועה הפועלת גם בישראל ומנסה לשכנע את הציבור להפחית את צריכת הבשר בישראל. 
קטגוריה: 

הוסף תגובה